La Sag functioneaza prima ferma din Romania de crestere a cincilelor. Desi nu stia nimic despre animalutele exotice, cu blana extrem de valoroasa, Radu Patan este romanul care a riscat si a demarat prima afacere de acest gen de la noi din tara. Si, dupa numai un an de cand a pus pe picioare ferma, crescatorul de cincile spune ca nu regreta nici un moment decizia pe care a luat-o.
"Privind in urma, imi dau seama ca am riscat destul de mult in momentul in care am decis sa cresc cincila", recunoaste Radu Patan. Hotararea a luat-o dupa ce, in toamna lui 2003, a citit un articol intr-o revista destinata crescatorilor de animale. Un material de numai cateva randuri i-a trezit curiozitatea. S-a interesat despre ce este vorba si, pentru ca ferma respectiva era in Ungaria, s-a dus la fata locului sa vada ce presupune cresterea cincilei. "Cand am ajuns acolo, nu mi-a venit sa cred ce am vazut. Patronul respectiv a dezvoltat o adevarata industrie din cresterea cincilei. Mi-a explicat despre ce este vorba si asa am decis ca voi face si eu o ferma de cincila". In decembrie anul trecut a cumparat primele 100 de familii de cincila. "De la patronul maghiar am invatat ce trebuie sa fac, cum trebuie sa le ingrijesc, sa le hranesc. Desi credeam ca este mult mai greu, am constatat ca nu este asa. Si nici costisitor nu este. In plus, blana lor este foarte scumpa si merita".
Radu Patan are deja cam 3.000 de cincila. Chiar daca investitia la inceput este mare, spune crescatorul timisean, cheltuiala este amortizata in doi ani. Desi de la cincila se foloseste numai blana, costul ei destul de ridicat face ca afacerea sa fie profitabila. "In momentul de fata, eu vand o familie de cincila - un mascul si cinci femele - la pretul de 1.500 de euro. In acest pret asigur cumparatorului custile animalelor, hrana pentru sase luni, nisipul pentru aceeasi perioada, asistenta tehnica si contrac