Reprezentantii celor 25 de state membre ale Uniunii Europene au semnat ieri la Roma proiectul Constitutiei Uniunii Europene, iar reprezentantii statelor candidate au semnat actul final al acestui document. Pentru ca documentul sa intre in vigoare, fiecare stat membru al Uniunii trebuie sa ratifice Constitutia in Parlament sau prin referendum national pana cel tarziu in octombrie 2006.
Ceremonia semnarii Tratatului Constitutiei Uniunii Europene a avut loc la Roma, la Palatul Conservatorilor, in acelasi loc unde la 25 martie 1957 s-a semnat Tratatul de constituire a Comunitatii Economice Europene, care ulterior a devenit Uniunea Europeana.
Dupa intonarea imnului Uniunii Europene - "Oda Bucuriei" de Beethoven - a urmat "fotografia de familie" si fiecare reprezentant al celor 25 de state membre UE a semnat textul Tratatului Constitutiei UE. Ulterior, statele candidate la aderare - Romania, Bulgaria si Turcia - au semnat Actul Final al Conferintei Interguvernamentale - act aditional al Constitutiei.
De remarcat ca din partea Romaniei la reuniune au participat presedintele Ion Iliescu si ministrul de Externe Mircea Geoana, cu toate ca in toate celelalte delegatii nationale se aflau sefii de Guverne. Croatia a participat la ceremonia de la Roma in calitate de observator si nu a semnat nici unul dintre documente.
Dupa ce va intra in vigoare (cel mai devreme la sfarsitul anului 2006), Constitutia Europeana va inlocui tratatele constitutive ale Uniunii Europene cu un singur text fundamental, care defineste competentele si rolul Uniunii atat in interior, cat si in exterior.
Constitutia Europeana este impartita in patru parti: prima defineste Uniunea - valorile, obiectivele, prerogativele, procedurile si institutiile sale; a doua cuprinde Carta Drepturilor Fundamentale; a treia descrie politicile si modul de functionare