Klaus Overbeck, noul presedinte al Consiliului de Administratie al Romaniei libere, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca atat Petre Mihai Bacanu, cat si Bogdan Ficeac nu au fost schimbati din functiile de director general, respectiv redactor-sef si ca nu a incercat sa creeze o redactie paralela.
In aceste conditii, interventia noului consiliu asupra ziarului joi noaptea, la tipografie, devine greu, daca nu imposibil de justificat. Overbeck a sustinut ca desemnarea noului Consiliu de Administratie este perfect legala, mandatul de doi ani al lui Petre Mihai Bacanu expirand in 21 februarie 2004.
"Dupa expirarea mandatului, domnul Bacanu si-a atribuit unilateral calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie, desi acest mandat trebuia sa ii fie acordat in mod expres de Adunarea Generala a Actionarilor", se arata in documentatia cuprinsa in mapa de presa. "Din 13 septembrie, dl.
Bacanu si conducerea redactionala au folosit si deturnat ziarul pentru a-si face publicitate prezentand neadevaruri despre actionariatul majoritar", a spus Overbeck, considerand ca acest lucru se constituie, totodata, intr-o dovada ca WAZ nu a intervenit asupra continutului redactional.
Mai mult, afirma actualul presedinte al CA, "dl Bacanu are si interese financiare", facand in luna iulie o propunere de vanzare a pachetului sau de actiuni (21 la suta) contra sumei de 8,7 milioane de euro, suma care se apropie de valoarea intregii societati.
"Toata presiunea creata asupra grupului WAZ este consecinta faptului ca grupul WAZ nu a acceptat sa cumpere aceste actiuni", mai afirma reprezentantii WAZ.
Sustinand necesitatea unei relansari a publicatiei - din octombrie 2002 Romania libera a pierdut 38 la suta dintre cititorii sai -, Overbeck a negat informatiile privind tabloidizarea ziarului sau schimbarea liniei pol