Sistemul bancar austriac este, potrivit agentiei de rating Standard&Poor's, printre cele mai competitive din Europa datorita expansiunii in Europa Centrala si de Est. Daca bancile austriece pierd puncte din cauza faptului ca nu sunt privatizate in totalitate, sunt mai putin profitabile decat alte banci europene, acestea recupereaza terenul datorita filialelor din Europa Centrala si de Est.
"Munca de pionierat prin construirea de filiale in tarile Central si Est Europene a inceput sa-si arate roadele, veniturile din aceste tari compensand pentru rezultatele slabe din tarile de origine", sustine un analist Standard&Poor's.
"Veniturile bancilor austriece au perspective mari de crestere datorita expansiunii pietelor din Europa Centrala si de Est", se subliniaza in raportul Standard&Poor's. In Austria, concurenta dintre banci este dintre cele mai mari din lume: 900 de banci se lupta pentru cei 8 milioane de potentiali clienti - cat este populatia Austriei.
Cu toate acestea, cele mai mari 4 banci detin peste 40 la suta din piata. Lipsa potentialului de crestere pe piata austriaca a fortat bancile austriece sa se orienteze catre pietele externe, in special cele vecine - din Europa Centrala si de Est, apropiate si din punct de vedere al legaturilor istorice, comerciale si culturale.
Evaluarea facuta de Standard&Poor's este posibil sa afecteze in mod pozitiv si Romania. Cinci mari banci austriece si-au deschis portile in Romania - HVB Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si mai recent Porsche Bank.
Austriecii sunt cel mai mare investitor strain in sistemul bancar romanesc - detinand 33,8 la suta din capitalul strain investit si peste 20 la suta din capitalul bancilor romanesti.
Sistemul bancar austriac este, potrivit agentiei de rating Standard&Poor's, printre cele mai competitive d