In premiera in acest an tara noastra va reusi sa isi acopere intregul contingent de export (fara taxe vamale) in Uniunea Europeana de 4.000 de tone de carne de pasare, la care Romania are dreptul, ca stat asociat la UE. "In ultima perioada, mai multe unitati din domeniul procesarii carnii de pasare au fost agreate pentru a exporta in spatiul Uniunii Europene. In acest an vom exporta in UE 4.
000 tone de carne de pasare, acoperind astfel intregul contingent pe care Romania il are alocat. Acesta se doreste a fi un exercitiu de integrare europeana, pentru ca in 2007 piata se va liberaliza", ne-a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). Acesta a afirmat ca anul viitor tara noastra va avea un contingent de 9.
000 tone de carne de pasare pe care crescatorii de pasari spera sa-l acopere. Nici in 2003 si nici in 2002 Romania nu a reusit sa-si acopere intreaga cota de export in UE (de 3.700 tone si respectiv 3.300 de tone) deoarece procesatorii autohtoni nu indeplineau conditiile pentru a vinde in UE.
Potrivit presedintelui UCPR, in prezent exista sase abatoare de pasari agreate de UE, iar alte sapte urmeaza sa indeplineasca, in perioada urmatoare, standardele europene sanitar-veterinare.
Desi Ministerul Agriculturii a alocat pentru acest an cateva sute de miliarde de lei pentru prime de export (in alte tari decat in UE), producatorii de carne de pasare nu s-au inghesuit sa beneficieze de acesti bani.
"Avand in vedere ca UE acorda prime de export de 450 euro/tona de carne de pasare, pentru a putea concura cu acestia pe alte piete decat cele ale UE, noi am solicitat prime de export de 300 euro/tona. Insa ultima oferta de la Ministerul Agriculturii a fost de 100 euro/tona, asa ca am renuntat", ne-a spus presedintele UCPR.
Acesta afirma ca un alt motiv pentru care fe