Presedintele ConocoPhilips a declarat ca va calatori in Venezuela pentru a discuta despre efectele posibilelor schimbari fiscale, care ar putea reduce productia grupului american cu 7,5 milioane barili pe an, informeaza Financial Times.
Importantele operatiuni de exploatare desfasurate de Conoco in Venezuela par a fi cele mai expuse surprinzatoarei decizii a presedintelui venezuelean Hugo Chaves de a majora taxele pentru licenta de exploatare aplicate companiilor in joint-venture de la 1% la 16,6%.
Analistii considera ca se poate vorbi de un asa-zis trend al tarilor producatoare de petrol care urmaresc sa isi asigure un castig cat mai important din cresterea sustinuta a preturilor la titei. Pe langa schimbarile inregistrate in sistemul fiscal din Rusia, exista speculatii conform carora si alte state, precum Nigeria, Ciad si Kazahstan isi vor modifica actualele sisteme de impozitare.
Jim Mulva, presedintele si directorul general al ConocoPhilips, a precizat ca va trebui sa fie mai intai anuntat oficial in schimbarile din Venezuela inainte de a-si exprima pozitia, dar va analiza propunerile "in profunzime". "Voi face o calatorie pentru a discuta acest subiect in detaliu, ceea ce va fi prioritar pentru mine in vacanta", a declarat el investitorilor.
El a afirmat ca impactul acestei masuri ar putea fi reducerea productiei cu aproape 20.000 de barili pe zi, sub estimarile analistilor, cu toate ca exista si ingrijorarea conform careia un nou regim fiscal ar putea pune in pericol viabilitatea economica a altor proiecte importante ce urmeaza a fi demarate in tara. Combinatia schimbarii taxelor si cresterii costurilor forteaza companiile petroliere sa isi reevalueze planurile de investitii, cu toate ca fluxurile de numerar s-au majorat ca urmare a preturilor ridicate ale petrolului.
Compania britanica BP