Calatorie scurta, dar bogata in intelesuri, pe urmele pelerinajului de la Compostella, unde milioane de crestini se duc sa se roage Sfantului Iacob, unul din apostolii lui Hristos.
Legenda
Textele apocrife inchinate mortii si invierii Mantuitorului spun ca dupa inaltarea la cer, Iacob, unul dintre cei doisprezece apostoli, a plecat la capatul lumii, in Galitia, ca sa predice Evanghelia. La intoarcerea sa in Ierusalim, a fost prins si decapitat. Dupa sangerosul martiriu, sapte dintre discipolii sai i-au pus trupul intr-o barca fara carmaci si, condusi pe valuri de providenta, dupa sapte zile au ajuns pe tarmul nordic al Spaniei, unde - dupa lungi si grele incercari puse la cale de o printesa pagana, sfantul a fost inhumat. Locul se va numi Compostella si va deveni unul dintre cele mai importante pelerinaje ale crestinatatii, adunand, an de an, milioane de credinciosi. Primul pelerin la mormantul Sfantului Iacob a fost regele Arthur al Ii-lea Castul, ajuns la Compostella in anul 834.
Pasaport de pelerin
... Si iata-ma pe mine, aproape 1200 de ani mai tarziu, reporter in blugi si adidasi, cu rucsacul in spate si mobilul in buzunar, gata sa plec pe urmele Sfantului Iacob, gata sa incep pelerinajul spre Compostella... doar pentru o zi. Aproape nimic, in comparatie cu sutele de kilometri strabatuti de pelerinii adevarati, dar foarte mult, pentru o experienta neasteptata, pe care intamplarea mi-o scoate in drum.
Biroul asociatiei "Les Amis du chemin de Saint Jacques" din orasul basc Saint Jean Pied de Port, punctul traditional de pornire spre Spania (drumul spre Compostella trece Pirienii din Tara Bascilor francezi in Tara Bascilor spanioli), e neincapator pentru oamenii veniti din toate colturile lumii si vorbind toate limbile pamantului, care se inghesuie pentru a primi o harta, un sfat de drum sau un pasaport de pelerin.