E 1 noiembrie 2004. Preturile cresc inca. Dar cresc incet. Si cum, din 2000 incoace, trecem printr-un evident proces de dezinflatie, cred ca putem deja, referindu-ne la anii 1990-1999, sa spunem: "Atunci, in vremea inflatiei…“.
Dar cand a inceput inflatia? Scriam cu o saptamana in urma ca atat in mintile romanilor, cat si in multe lucrari de specialitate s-a intiparit o judecata stramba. Si anume ca inflatia ar fi inceput la 1 noiembrie 1990. Acum 14 ani, asadar. Un neadevar. Pentru ca noi am avut inflatie cu toptanul, chiar inflatie galopanta, cu mult inainte.
Din anii ’70, inca, romanii pierd bani multi la ruleta preturilor. De atunci, necontenit, fara ca statisticile sa fi surprins fenomenul, preturile au sarit in aer, iar leul si-a pierdut valoarea.
Daca toate astea s-au intamplat pana in decembrie ’89, la 1 noiembrie ’90 ce-a fost? Nu atunci a inceput inflatia in Romania?
Desigur, nu. Acum 14 ani, la 1 noiembrie 1990, a inceput sa fie pusa ordine in procesul inflationist. Am trecut la preturi libere si adevarate, stabilite pe piata, chiar daca in multe domenii plafonate, la masuratori exacte, la comunicarea sistematica a ratelor inflatiei, cele lunare si cele anuale. Inflatia a iesit din ilegalitate si a dobandit dreptul de a se manifesta public.
E drept ca, scapate din cusca, preturile au luat-o razna. Dar asta s-a intamplat fiindca au functionat in continuare vechile reflexe. Cauza cauzelor e amanarea reformelor. La care s-a adaugat un comportament cu capul in jos al factorilor de decizie din economie, cu influente nefaste in randurile inginerilor, economistilor, mesterilor, lucratorilor, fata de productia de bunuri de consum.
Oferta de fabricate si servicii. Pana in prezent, nici structural si nici calitativ (decat cu unele exceptii), piata de consum nu asigura oferta care sa corespunda nevoilor