Preturile si nivelul de trai sunt intr-o stransa legatura. E limpede, asadar, ca nu vom avea bunastare in Romania cat timp vom avea inflatie.
Dar inflatia si bunastarea nu se "verifica", una pe alta, luna de luna. Daca efectele ar fi lunare, ar insemna ca in septembrie am trait mai rau decat in august. Pentru ca in august dinamica preturilor a avut un nivel optim.
Referindu-ne la realitatile din Romania, desigur. Rata in ultima luna de vara fiind de 0,5%. Zilele trecute, cand a fost comunicata rata pe septembrie, am vazut aproape o dublare. De la 0,5 la 0,9%. Ceea ce nu inseamna ca nivelul de trai s-a injumatatit. Efectele inflatiei sunt produse, de regula, la nivelul unui an. Iar de la un an la altul, incepand din 2000, inflatia nu creste, ci scade.
Sigur, nu ne putem compara cu Uniunea Europeana. Acolo, preturile cresc lent, cu 2-2,2 procente pe an. Fara sa fi fost eliminat total pericolul inflatiei. Aici, la noi, avem deja certitudinea ca inflatia nu va depasi 9% in 2004. Dar comparatia ne aduce cu picioarele pe pamant.
Vedem mai bine cum alearga Europa de Vest, in acest segment de timp, cum se misca ritmurile de crestere ale indicatorilor ce exprima forta economica a tarilor din zona in care vrem sa intram. Intre acesti indicatori, rata inflatiei are o importanta cardinala, pentru ca arata marirea sau decaderea banilor, ca resursa a bunastarii, exprimata prin puterea lor de cumparare.
Acum, noi facem comert cu aceste tari. Si, importand sau exportand, punem in relatie directa inflatia noastra cu inflatia lor. Diferenta nu poate sa ramana fara urmari. Desigur, in dezavantajul nostru. Diferenta de inflatie dintre noi si tarile dezvoltate se reflecta pe piata noastra interna.
Daca aceasta diferenta se va micsora, pana la apropierea valorilor catre 2009 – 2010, moneda europeana va tinde sa se ieft