Cu mai putin de doua zile inaintea finalizarii proceselor de vot ce se vor incheia miercuri dimineata la opt, dupa ora Romaniei, o data cu inchiderea sectiilor de votare din Hawai, interesul pentru alegerile americane au atins apogeul. Pentru zeci, poate sute de mii de europeni, noaptea de marti spre miercuri va fi una alba.
Desi alegerile au inceput deja de doua saptamini - pe 18 octombrie in Florida si, pornind de la acest exemplu si in alte treizeci de state, votul anticipat fiind aplicat pentru a evita incurcaturile si aglomeratia pe 2 noiembrie -, incertitudinile privind viitorul presedinte s-ar putea totusi prelungi.
Mizele alegerilor americane depasesc, de un secol, cadrul strict al politicii SUA, dar, in 2004, dramatismul lor - consecinta a razboiului din Irak si a cruciadei antiteroriste declansate dupa atentatele din 11 septembrie 2001, atrage un public mai putin interesat de politica in general si de politica americana, in special. Cei aproape patru ani ai mandatului lui George W.
Bush au fost marcati de o avalansa de documentare, ce indica un grad de implicare emotionala pe care nici o campanie electorala din 1968 pina in prezent nu l-a mai atins.
Fahrenheit 9/11, pamfletul anti-Bush al lui Michael Moore, premiat la Cannes, este doar un exemplu intre multe altele - Robert Greenwald cu Unprecedented: The 2000 Presidential Election (2002), Uncovered: The War on Iraq (2004), Unconstitutional: The War on Our Civil Liberties (2004), Christine Rose cu Liberty Bound (2004) sau, tot anul acesta, The World According to Bush, realizat de William
Karel. Tele-realitatea, aceasta pseudo-realitate creata prin intermediul camerei video si a montajului, a avut un impact considerabil asupra telespectatorului american sau de aiurea.
Oricare va fi rezultatul alegerilor, ca imagine, presedintele Bush pare deja condamnat