La finele lui septembrie a.c., datoriile bugetare ale marilor contribuabili scazusera la aproape jumatate fata de nivelul inregistrat la finele anului trecut, respectiv de la 91.858 miliarde de lei la circa 55.000 miliarde de lei, suma acumulata de 414 intreprinderi.
Miza la 31 decembrie: 52.000 miliarde de lei
Trebuie remarcat ca lista datornicilor este mai putin consistenta in ceea ce priveste numarul de societati fata de cea din decembrie 2003, data de la care a fost "parasita" de aproape 100 de intreprinderi. In acordul cu FMI, Guvernul s-a angajat sa respecte un program strict de reducere a datoriilor acumulate de 452 de intreprinderi private catre bugetul general consolidat.
Astfel ca autoritatile trebuie sa raporteze trimestrial stocul arieratelor acumulate de intreprinderile private monitorizate la bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale. Aceste arierate ar trebui sa ajunga la 31 decembrie a.c. la 52.000 miliarde de lei. Oficialii Fondului au acceptat, in septembrie, cererea de derogare a autoritatilor romane pentru nerespectarea, la 30 iunie a.c.
, a criteriului cantitativ privind datoriile societatilor amintite la bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale, care trebuiau reduse pana la 54.318 miliarde de lei.
Mii de miliarde, recuperate in instanta
Constranse de intelegerile cu organismele internationale, autoritatile au dovedit mai putina clementa cu marii datornici, astfel incat nivelul datoriilor a scazut constant in ultimul an. Astfel ca, dupa recordul inregistrat la 30 septembrie 2003, cand 552 de societati comerciale acumulau arierate de 95.980 miliarde de lei, nivelul datoriilor a scazut la 30 aprilie a.c. la 57.
630,8 miliarde de lei. Aceasta nu inseamna neaparat ca societatile si-au onorat datoriile, ci mai degraba ca unele au iesit de pe lista,