Numarul romanilor care nu si-au platit ratele la credite se ridica la sfarsitul lui septembrie la peste 123.000 de persoane, cu aproape 10.000 de persoane mai mult decat la sfarsitul lui august, potrivit datelor comunicate de Centrala Riscurilor Bancare din cadrul BNR.
In majoritatea covarsitoare a cazurilor, restantele se inregistreaza la creditele de nevoi personale, a caror valoare nu depaseste 200 de milioane de lei pentru fiecare client. In cazul imprumuturilor ce depasesc 200 de milioane de lei, numarul restantierilor din intreg sistemul bancar romanesc este de doar 4.654 persoane, fata de 118.363 de persoane pentru creditele de valori mai mici.
Desi numarul restantierilor care au credite de valori mari este mic, ponderea restantelor acestora in totalul datoriilor persoanelor fizice la banci este de aproape 14 la suta. Datele comunicate de BNR arata ca restantele sunt ori pe termene foarte scurte, ori foarte lungi.
Prin urmare, romanii care nu-si platesc ratele ori n-au avut niciodata intentia sa restituie imprumutul, ori au intarziat doar cateva zile sa aduca banii la casierie. Astfel, din restantele totale de 550,24 miliarde lei, restantele peste 3 luni reprezinta 203,5 miliarde lei, iar restantele sub o luna de zile 109,65 miliarde lei.
De la boom-ul creditului pentru persoane fizice de anul trecut, bancile si-au luat deja gandul de la recuperarea a 175,6 miliarde lei - sume care au fost deja trecute pe pierderi si scoase in afara bilantului.
Bancherii nu par insa alarmati de ascensiunea restantelor la credite ale romanilor. "70 la suta din restantele persoanelor fizice la BCR sunt sub o luna.
Mai mult, pot sa spun ca restantele persoanelor fizice nu reprezinta decat 0,25% din totalul creditelor acordate acestui segment - mai putin decat media in intregul sistem bancar si asta in conditiile in