Cu toate ca, in acest an, Romania a avut un an agricol de exceptie, cu recolte-record la cele mai multe culturi, pe primele noua luni importurile de produse agroalimentare au continuat sa creasca intr-un ritm mai accelerat comparativ cu exporturile.
Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Ministerului Agriculturii, soldul negativ al balantei de produse agroalimentare s-a accentuat in aceeasi perioada, ajungand la 871 milioane de euro, fata de 795 milioane de euro in acelasi interval din 2003.
In perioada ianuarie-septembrie, Romania a importat produse agroalimentare in valoare de 1,2 miliarde euro, in timp ce exporturile au avut o valoare de 3,2 ori mai mica.
Conform aceleiasi surse, principalele produse exportate in primele noua luni au fost animalele vii (care detin cea mai mare pondere din totalul exporturilor - 26,7 la suta), ulei de floarea-soarelui si soia (11,2 la suta din total), dar si seminte de floarea-soarelui (8 la suta) si legume proaspete (3,8 la suta).
Exporturi semnificativ mai mari fata de 2003 s-au consemnat doar la nuci, sroturi de floarea-soarelui, seminte de floarea-soarelui, ulei de floarea-soarelui. Printre tarile de destinatie pentru exporturi, in primele noua luni, se numara: Croatia, Italia, Grecia, Republica Moldova, Germania, Marea Britanie.
Cat priveste importurile, valoarea totala a acestora, in primele noua luni, a crescut cu 15 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Surprinzator este faptul ca, intr-un an agricol cu o productie-record la grau, Romania a importat totusi pe primele noua luni circa 760.000 tone de grau, acest produs detinand una dintre cele mai mari ponderi in valoarea totala a importurilor (10 la suta).
La loc de frunte se afla tigarile si tutunul, ale caror importuri au reprezentat o pondere de 12 la suta din valoarea t