Romania va putea, in urmatoarele luni de zile, sa limiteze pagubele postseism dupa ce Institutul National de Fizica a Pamantului a pus in functiune Statia Seismica de la Plostina (jud. Vrancea). Statisticile arata ca cele mai importante pagube produse de un cutremur sunt cele asa-zise postseism, provocate de incendii.
Statia de la Plostina are tocmai acest rol de a predictiona seismele mari in timp si de a opri functionarea principalelor sisteme de alimentare cu gaze sau altele care ar pune viata romanilor in pericol.
Se pare ca, desi declarativ, sistemul de predictionare este unul civil, el ar putea avea si un rol militar, o data cu integrarea tarii noastre in NATO, si anume acela de a monitoriza experimentele nucleare de la "prietenii rusi si chinezi". "Sistemul de la Plostina este unul civil, insa el nu se va adresa populatiei.
Scopul sau va fi acela de a opri sistemele periculoase, respectiv gazele, curentul electric si alte instalatii care provoaca pagubele post cutremur", a precizat pentru Libertatea profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului.
Conform acestuia, in Bucuresti, la cutremurul din 4 martie 1977 au fost inregistrate 42 de incendii puternice si au murit aproximativ 400 de oameni in catastrofe postseismice. "Avem vreo 30 de directii in care putem actiona cu acest sistem de avertizare seismica. El va fi un suport pentru un alt sistem pe care il construim", a mai spus directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului.
Statia Seismica de la Plostina (foto sus) a fost pusa in functiune in urma cu aproximativ o luna de zile, insa ea nu a devenit inca operationala. stefan Tataru, seful Statiei Seismice Vrancioaia, cel care va coordona si Statia Seismica de la Plostina spune ca diferenta dintre cele doua consta in genul de senzori existenti.