Cu 30.000 de locuinte finalizate la nivel de tara in acest an, piata rezidentiala mioritica este departe de a-si fi atins potentialul. "Pentru a putea tine un ritm normal al constructiilor de locuinte, ar trebui ca in fiecare an sa se construiasca circa zece unitati locative la mia de locuitori. Adica, in cazul Romaniei, peste 200.000 de locuinte pe an", spune Liviu Daschievici, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.
Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a finalizat in acest an doar 222 de apartamente destinate vanzarii prin intermediul creditului ipotecar. In aceste conditii, este clar ca singura solutie pentru rezolvarea acestei crize a locuintei, o reprezinta investitorii privati, atrasi din ce in ce mai mult de construirea de blocuri, scrie in numarul din aceasta saptamana revista BUSINESS Magazin.
Intr-adevar, anul trecut, primaria sectorului 1, spre exemplu, a autorizat construirea a aproape 40 de blocuri private, numar similar cu cel al autorizatiilor emise in doar primele noua luni ale acestui an.
In Cluj, chiar daca in 2002 nu s-au construit mai mult de cateva blocuri private, un an mai tarziu municipalitatea a eliberat autorizatii pentru 30 de astfel de imobile, care cumuleaza 585 de apartamente. Pentru 2004, cresterile sunt evidente. Doar in perioada ianuarie-august, in Cluj s-au eliberat autorizatii de constructie pentru 1.064 de apartamente in 44 de blocuri private.
Atat constructorii, cat si agentii imobiliari, estimeaza ca anul viitor se vor da in folosinta la nivel de tara circa 3.500 de apartamente in blocuri private, adica de trei ori mai mult comparativ cu ce s-a construit in acest an.
Deocamdata, peste 90% din apartamentele construite se adreseaza clientilor cu posibilitati materiale ridicate, care din diverse motive vor sa locuiasca in zon