Revolutia din februarie 1917 a marcat disparitia unei lumi. Rusia, asa cum fusese de secole, a incetat sa existe. Va deveni, in 1921, Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS). Un singur element a asigurat continuitatea: o tiranie fusese inlocuita cu alta. Democratia a durat din februarie pana in octombrie.Cel din urma tar CORNEL MICU
MARTORUL SFARSITULUI. Rusia imperiala s-a prabusit sub ochii ezitantului tar Nicolae al II-lea Revolutiadin februarie 1917 a marcat disparitia unei lumi. Rusia, asa cum fusese de secole, a incetat sa existe. Va deveni, in 1921, Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS). Un singur element a asigurat continuitatea: o tiranie fusese inlocuita cu alta. Democratia a durat din februarie pana in octombrie. La moartea lui Alexandru al III-lea, pe tronul Imperiului Tarist a urcat fiul sau Nicolae. Cu domnia acestuia, ramas in istorie cu numele de Nicolae al II-lea, se incheie istoria Imperiului Rus. Revolutia de la inceputul anului 1917 va pune capat unei dinastii vechi de peste 300 de ani si unei epoci a istoriei.
NICOLAE AL II-LEA. Se spune ca puterea este pentru oameni puternici. Nicolae al II-lea, ultimul tar, nu a avut aceasta calitate. Unul dintre ministrii sai, Serghei Iulianovici Witte, afirma ca "Nicoale al II-lea avea nivelul mediu al unui colonel de familie buna din garda". Era si un om nehotarat, care nu isi dorise sa domneasca. Treburile de stat il depaseau. Prefera exercitiile fizice in locul rezolvarii problemelor politice.
In 1894, imediat dupa moartea tatalui sau, s-a casatorit cu Alix de Hessen-Darmstadt, fiica unui duce german si nepoata reginei Victoria a Angliei. A fost o casatorie din dragoste. Intotdeauna in decursul domniei sale, Nicolae a pus familia mai presus de treburile statului.
Noua tarina, botezata in rit ortodox cu numele Alexandra Feodorovna, a exercitat o