Dupa ce ani de lupta pentru conectarea a cat mai multi utilizatori la firul catre Internet, situatia se schimba radical - batalia este pentru a scapa de aceste fir. Iar aici intra in joc operatorii de telefonie mobila, primii care au lansat servicii de acest gen.
In primul rand, posesorii de laptop pot fi fericiti: de acum inainte dispun si ei de servicii de acces de mare viteza la Internet, oriunde ar calatori in tara si chiar in strainatate. Serviciile, lansate in aceasta toamna, sunt extrem de tentante pentru oamenii de afaceri si profesionistii care calatoresc mult, insa cu siguranta vor fi o atractie si pentru pasionatii de Internet si jocuri video. De asemenea, conexiunea de mare viteza permite accesarea de servicii multimedia, dar nu lipseste nici telefonia pe Internet.
Nevoia de noi tehnologii este reala
In conditiile in care vanzarile de laptopuri au crescut anul acesta, saltul fiind de peste 100% fata de anul trecut, oamenii folosesc din ce in ce mai mult sistemele de conectare la Internet mobile. Cel mai popular ramane deocamdata (GPRS - General Packet Radio Service), care este disponibil tuturor abonatilor GSM. Acesta permite accesarea Internetului si citirea e-mailului, la o viteza de 53,6 kbps, comparabila cu sistemul de acces dial-up.
Tocmai pentru ca viteza nu multumeste pe deplin utilizatorii, operatorii au inceput sa se gandeasca la alternative. Surprinzator, la inceput au fost punctele de conectare Wi-Fi (prin unde radio). Atat Connex, cat si Orange, au lansat astfel de puncte de acces in hoteluri si resorturi de lux. Desi este un serviciu de mare viteza, conectarea Wi-Fi nu ofera acoperire decat in zone limitate. Lucru ce a limitat si numarul de utilziatori si posibilitatile de a genera profit.
Orange a incercat si o versiune extinsa a serviciului - WireFree Broadb