La scrutinul de ieri din Statele Unite au fost chemati sa-si afirme optiunile si cele peste 350.000 de persoane care s-au declarat de origine romana la recensamintul desfasurat in anul 2000.
Cei din sud si vestul mijlociu au inclinat spre Bush, iar cei de pe coastele SUA - spre Kerry
La scrutinul de ieri din Statele Unite au fost chemati sa-si afirme optiunile si cele peste 350.000 de persoane care s-au declarat de origine romana la recensamintul desfasurat in anul 2000. Desi nu constituie o minoritate vizibila la nivel national, romanii formeaza o comunitate relativ compacta in Midwest (vestul si centrul tarii) si sint prezenti in regiunile urbane de coasta, relata luni BBC, intr-un reportaj transmis de la fata locului.
?Voi vota cu Kerry. Sint impotriva razboiului din Irak?, a declarat Petre Baran, inginer in sectorul energetic, care a emigrat in Statele Unite cu mai mult de 30 de ani in urma. El a iesit la pensie acum doi ani si are o casa la Huntington Beach, California, pe tarmul Pacificului.
Nascut si crescut in Bucuresti, Petre a studiat la Varsovia, unde a fost implicat in revolta studenteasca din 1968. De atunci a pastrat sentimente antiautoritare profunde. ?Prin politica lui de impozite, Bush favorizeaza companiile apropiate lui si vicepresedintelui Cheney. Sub Kerry, reducerile de impozite acordate marilor companii vor fi partial revocate, iar banii vor fi redistribuiti clasei mijlocii?. El crede ca o victorie Bush ar insemna, pur si simplu, sfirsitul democratiei in Statele Unite. ?Avind in vedere cit e de intoxicata societatea americana cu retorica terorismului, e clar ca sub un nou mandat Bush americanii ar pierde multe drepturi personale de care se bucurau inainte?, a opinat el.
Intre Bush si fratii Petreus
In schimb, la mii de kilometri distanta, in Cleveland - Ohio, un alt roman, Joe Craciun, este sust