Un scandal de proportii a fost declansat zilele trecute, in urma unor interventii publice controversate ale reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane. Ele sunt taxate de unii reprezentanti ai clasei politice, ai societatii civile sau chiar ai clerului, ca avand un substrat politic. Deci, electoral. Intrucat ne aflam inaintea alegerilor.
Pe scurt si in ordine cronologica, a existat la inceput o luare de pozitie dura, cu aluzie directa la PSD si la Adrian Nastase, a IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.
Acelasi IPS Pimen, dupa numai cateva zile, chiar la debutul campaniei electorale, pe 28 octombrie, l-a trecut pe premierul Nastase "in randul marilor ctitori si ocrotitori ai manastirilor si bisericilor monumente istorice", in urma unei spectaculoase improprietariri aprobate de Guvern.
Se scursesera doar doua zile de la ultimele sale critici, formulate impotriva aceluiasi Nastase, chiar intr-o scrisoare deschisa.
A urmat o luare de pozitie oficiala, tot pe 28 octombrie, a Patriarhiei Romane, in care a fost pus la zid Traian Basescu, invinuit de a fi incurajat, in mod public, legalizarea prostitutiei si a cuplurilor de homosexuali, care "nu au nici o legatura cu traditia crestina, cu morala poporului nostru si cu demnitatea fiintei umane si a familiei".
In fine, spectacolul a continuat printr-o interventie in forta a IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, care solicita Patriarhiei sa revina la "echidistanta fata de partidele si formatiunile politice", conform hotararii "Sfantului Sinod din 10-12 februarie 2004, prin care clerului nostru i se interzice cu asprime sa faca politica partinica sau sa participe la
campanii electorale". Acestea sunt evenimentele declansate de reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane care, in ultima instanta, legitimeaza tema acest