Biroul Electoral Central si Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii au intrat in divergenta. CNSAS a solicitat BEC ca listele de candidaturi sa fie transmise in alt format decat cel prevazut de Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, care cuprinde numele, prenumele, initiala tatalui, domiciliul, locul si data nasterii.
"Birourile electorale de circumscriptie nu vor putea furniza CNSAS date suplimentare celor mentionate in listele de candidati, chiar daca CNSAS avertizeaza ca, in lipsa acestora, verificarile nu vor putea fi demarare", a declarat ieri in replica purtatorul de cuvant al BEC, judecatorul Victor Pasca-Camenita.
Gheorghe Onisoru, presedintele CNSAS, a cerut o serie de date suplimentare, cum ar fi prenumele mamei, formatiunea care il propune pe candidat si functia pentru care acesta candideaza, pentru a analiza veridicitatea declaratiei pe propria raspundere privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de Securitate ca politie politica.
Onisoru a atentionat ca, in caz contrar, listele vor fi returnate, pentru a fi completate, birourilor electorale judetene sau formatiunilor politice. Pasca-Camenita a explicat refuzul membrilor BEC la solicitarea CNSAS prin faptul ca "nu poate fi dat peste cap procesul electoral dand curs unei solicitari care depaseste ceea ce legea obliga.
Sunt nedumerit de faptul ca cererea CNSAS vine de abia acum, desi aceste lucruri erau cunoscute si la alegerile locale.
Se pare ca dansii nu au prea demarat verificarile la listele care le-au fost trimise si cauta un pretext pentru a nu face ceea ce legea ii obliga", a spus Camenita, care a adaugat ca declaratia unui candidat ca a facut politie politica nu determina inlaturarea sa de pe lista, ci este de natura sa ajute oamenii sa voteze in cunostinta de cauza.
@