Spitalul Clinic Fundeni ar putea fi administrat, in urmatorii 30 de ani, de o firma straina de management sanitar. Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si cei ai Bancii Mondiale - divizia International Finance Corporation (IFC) au redactat un proiect prin care spitalul ar urma sa fie concesionat pe 30 de ani.
Partenerul strain, specializat in management spitalicesc, va trebui sa investeasca cel putin 90 de milioane de euro in primii cinci ani de concesionare. El va fi ales in urma unei licitatii organizate de IFC, consultantul MS in acest proiect.
Reprezentantii IFC au declarat ca au fost deja contactate 11 firme de profil din Anglia, Australia, Canada, Spania, dar ca primul pas este adoptarea unei hotariri de guvern care sa permita concesionarea.
Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, directorul adjunct al unitatii sanitare, viitorul administrator al Spitalului Fundeni va trebui sa mentina citeva proiecte: “Exista un laborator de cercetare moleculara, un centru de diagnostic, avem si programul de transplant care necesita un efort financiar deosebit.
Am dori ca viitorul partener sa tina seama de toate acestea si sa ia in considerare si investitiile care sint necesare in corpul B, afectat de cutremure”.
Potrivit contractului, spitalul va ramine in continuare public, astfel ca firma straina va fi obligata sa pastreze fluxul normal de bolnavi (50.000 pe an) care vin sa se trateze gratuit. In schimb, va avea posibilitatea sa dezvolte alte surse de venituri, inclusiv sa interneze bolnavi din afara tarii.
“Spitalul va avea o aripa privata, unde se vor face internari contra cost”, a explicat Liviu Manaila, reprezentant IFC.
Spitalul Clinic Fundeni ar putea fi administrat, in urmatorii 30 de ani, de o firma straina de management sanitar. Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) si cei ai Bancii Mondiale - divizia