"Exista 22 de cazuri de magistrati fata de care s-a stabilit clar ca au incalcat legea, fara a avea neaparat o conotatie penala. Aceasta evaluare am trimis-o Consiliului Superior al Magistraturii, care - sper - sa reactioneze.
In caz contrar, ma voi adresa din nou acestui for, dar de data aceasta in mod public" - a declarat, ieri, ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, referindu-se la situatiile in care statul roman este pus sa plateasca de catre CEDO pentru hotararile strambe date de judecatorii romani.
Concret, ministrul Justitiei s-a referit la obligativitatea ca - potrivit legii - magistratii in cauza sa fie obligati sa plateasca material pentru erorile savarsite in timpul actului de judecata.
Afirmatia lui Cristian Diaconescu a fost facuta in cadrul seminarului "Reforma la inregistrarea si autorizarea functionarii firmelor", organizat de ziarul Adevarul in colaborare cu Ministerul Justitiei si Oficiul National al Registrului Comertului.
Totodata, Cristian Diaconescu a mai declarat ca justitia din Romania are un "potential enorm", adaugand ca, din pacate, "ii cunoastem mai bine pe cel care si-a dat pantalonii jos sau pe cea care filmeaza filme relaxate", si nu pe cei care "isi fac treaba cu dedicatie".
Referindu-se la faptul ca 30 la suta dintre cetateni percep justitia ori ca fiind corupta, ori ca fiind ineficienta, precum si la relatia dintre puterea executiva si puterea judecatoreasca, ministrul Justitiei s-a aratat a fi, totusi, mai curand optimist.
In acest sens, Cristian Diaconescu a amintit bilele albe acumulate in perioada 2001-2004, respectiv elaborarea unor legi fundamentale precum: Codul penal, Codul de procedura penala, Codul civil, Legea executarii pedepselor, Legea privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, Legea privind statutul magistratului e