Liderii politici din intreaga lume au reactionat, in marea lor majoritate, pozitiv, fata de victoria lui George W. Bush in urma desfasurarii alegerilor prezidentiale din Statele Unite. De la Londra la Beijing si de la Kremlin pana la Bagdad, comunitatea internationala a urmarit cu viu interes desfasurarea campaniei electorale din SUA, asteptand rezultatul acesteia.
In legatura cu problemele de politica externa, actualul mandat al presedintelui Bush a reprezentat una dintre cele mai controversate perioade pentru intreaga lume. Multi dintre cei care au urmarit ultimii patru ani, marcati de o strategie radicala in ceea ce priveste politica externa, se intreaba cum ar putea sa se prezinte urmatorii patru.
Noul mandat va fi caracterizat de acelasi stil si directie sau se va incerca edificarea de punti si eforturi de multilateralitate?
Blair, fericit pentru rezultatul alegerilor
Multi dintre liderii lumii si-au legat propriile strategii de politica externa de deciziile adoptate de Administratia Bush, asa cum este cazul premierului britanic, Tony Blair. El s-a numarat printre primii lideri care l-au felicitat pe presedintele american cu ocazia realegerii.
Liderul britanic a afirmat ca realegerea lui Bush intervine intr-un moment critic, in conditiile in care lumea este deosebit de divizata si trebuie sa promoveze valori comune, cum ar fi libertatea si democratia.
Blair l-a felicitat, de asemenea, si pe senatorul democrat John Kerry, pentru campania sa excelenta, declarand ca el a permis ca alegerile din Statele Unite sa fie o veritabila celebrare a democratiei americane.
Blair a mentionat necesitatea de a continua eforturile de pace in Orientul Mijlociu, de a consolida democratia in Irak si Afganistan, de a combate terorismul international si saracia din Africa sau din alte zone.
@