Euro si dolarul au continuat ieri sa se ieftineasca pe piata valutara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat cursuri medii de 39.447 de lei pentru un euro si 30.710 pentru un dolar. Cei care au cumparat 1.000 de euro la inceputul saptaminii risca sa piarda aproape 1,5 milioane de lei daca vind la cursul mediu anuntat ieri.
Pentru cine a investit in moneda americana, pierderea ar depasi 1,3 milioane de lei la mia de dolari. Intarirea brusca a leului a fost prilej de speculatii mai ales pentru cine a putut sa miste rapid sume mari de bani. Miscarea ceva mai libera a cursului de schimb aduce un suflu nou in economie. Cind valutele scad, importatorii se bucura, exportatorii au zile tracasante.
Va fi invers daca sensul se schimba. Un lucru e sigur insa: BNR va ramine cu ochii pe curs si daca monedele devin prea zburdalnice le va pune capastru.
Analistii economici, atenti observatori ai dinamicii cursului de schimb, sustin ca daca valuta va continua sa se ieftineasca, in perioada Sarbatorilor de iarna romanii si-ar putea cumpara bunuri de consum (din import) la preturi mai mici. Previziunea este realista, intrucit devalorizarea valutei in raport cu leul inseamna importuri mai ieftine.
Cu toate acestea, sefii retelelor de retail resping posibilitatea ieftinirii marfurilor importate. “Aceasta scadere a cursului trebuie sa fie una de durata pentru ca bunurile de consum sa aiba pe rafturi preturi mai mici”, a spus Mihail Laptoiu, directorul de vinzari al retelei Domo.
Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, este mai mult decit convins ca preturile nu se vor micsora: “In ce priveste bunurile de consum, sint sigur ca nu vom avea marfuri mai ieftine. Politica de preturi a unui importator nu se schimba de la o zi la alta.
Importatorul inch