Specialistii americani, coordonati de dr. Walter Willett, au avut rabdarea sa urmareasca in amanunt, timp de 15 ani, obiceiurile alimentare si starea de sanatate ale unui lot de 71.000 de femei si 37.725 de barbati. La inceputul studiului, nici unul dintre subiecti nu suferea de boli grave. La sfirsitul celor 15 ani, 9.329 de femei din lot si 4.957 de barbati s-au imbolnavit de cancer sau de o boala cardiaca. Analizind cu atentie ce tip de alimentatie a avut fiecare persoana inclusa in studiu, echipa dr. Willett a descoperit ca ?marii mincatori? de fructe si legume au un risc mai mic cu 5 la suta de a se imbolnavi de boli cronice, in raport cu aceia care nu sint ?fanii? acestora. Diferenta creste in ceea ce priveste aparitia bolilor cardiace: intre cei care maninca si cei care nu maninca verdeturi aceasta este de 12 la suta in favoarea primei categorii. Pe de alta parte, in privinta cancerului, specialistii nu au remarcat diferente semnificative intre grupul celor care maninca verdeturi si cel al persoanelor care nu au astfel de obiceiuri. Studiul arata ca riscul este acelasi pentru ambele tabere.
Salata verde = mar, para, strugure, morcov, telina
De asemenea, specialistii au remarcat faptul ca un regim care include zilnic legume cu frunze verzi este la fel de benefic ca si un regim compus din cel putin cinci legume sau fructe in fiecare zi.
Cu alte cuvinte, daca mincam o salata verde in fiecare zi sintem la fel de protejati de boli ca si in cazul in care, spre exemplu, am minca un mar, o para, citeva boabe de struguri, un morcov si o telina, pe zi.
Riscul de aparitie a unor boli cardiace in cazul in care adoptam un astfel de regim este de doar 11 la suta, in comparatie cu persoanele care nu maninca fructe si legume, spun specialistii. ?Rezultatele acestui studiu arata ca un consum mare de fructe si legume reduce in mod semnific