Ieri, in cadrul seminarului "Coruptia in zona financiar-bancara", organizat de Parchetul National Anticoruptie si Banca Nationala a Romaniei, ministrul justitiei, Cristian Diaconescu, a declarat ca zona bancara a ajuns, in ultimii ani, la un nivel ridicat de stabilitate si nu a mai fost afectata de convulsii, unele de natura infractionala.
Ministrul a adaugat ca la asigurarea climatului de normalitate in zona operatiunilor bancare si financiare au contribuit masurile adoptate de Banca Nationala a Romaniei.
Diaconescu a subliniat necesitatea parteneriatului cu sistemul bancar, "pentru eficienta luptei anticoruptie si pentru sanatatea circuitului bancar" si ca trebuie asigurat un numar de experti, cu un grad mare de profesionalism, care sa sprijine urmarirea penala.
"Exista inca forme grave de infractionalitate in ceea ce priveste coruptia, ca parte a crimei organizate, iar marile dosare de coruptie se leaga de activitatea financiara. Noul Cod penal include noi reglementari referitoare la raspunderea persoanei juridice si incriminarea falsificarii de moneda si a altor valori.
Noul Cod civil va asigura, de asemenea, normalitatea si unificarea normelor", a apreciat Diaconescu.
Diaconescu a mai afirmat ca PNA nu trebuie sa fie aglomerat cu spete de mica coruptie, ci sa opereze in zona de criminalitate organizata in care coruptia interfereaza. In sedinta de joi, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 43/2002 privind Parchetul National Anticoruptie, a comunicat, ieri, Ministerul Justitiei.
Conform acestui act normativ, sunt de competenta PNA infractiunile prevazute de Legea 78/2000 modificata si completata, in conditiile in care valoarea pagubei materiale produse este mai mare de 100.000 de euro, precum si cele unde valoarea sumei ori a bunului care formeaza obi