Publicarea de catre Coalitia pentru un Parlament Curat a listelor de candidati dovediti sau suspectati de coruptie, abuz de putere sau lipsa de moralitate a aratat un fapt clar: in ciuda promisiunilor facute de partidele parlamentare, "grajdurile lui Augias" nu au fost curatate.
Toate schimbarile, anuntate cu surle si trambite, prin "alegeri interne" sau promovari masive de tineri, toate filtrele pe probleme de competenta si moralitate s-au dovedit a fi praf in ochii alegatorilor. Clasa politica romaneasca, perceputa dupa cincisprezece ani de la rasturnarea comunismului drept o casta corupta, interesata doar de binele propriu, nu a putut fi reinnoita. Aceleasi "nume grele" care au tinut ani in sir paginile publicatiilor independente cu scandaluri de toate felurile, de la afaceri oneroase la situatii picante, se afla in continuare pe listele de candidati, aspira pe mai departe la deliciile imunitatii parlamentare, cea mai strasnica pavaza pentru afaceri personale nelegale, invarteli, spaga etc. Nu e de mirare ca actualul Parlament a respins propunerea votului uninominal ce-i permitea cetateanului sa-si controleze direct, prin vot, reprezentantul. Nici macar sistemul german, al combinarii votului pe liste cu cel uninominal, garantand astfel stabilitatea puterii, dar si responsabilitatea celui ales direct fata de alegatorul sau, nu a fost luat in discutie. Societatea civila a protestat in zadar. "Gastile de interes" care sunt partidele parlamentare si-au continuat netulburate evolutia. Consecinta este, dupa ultimul "barometru de opinie", ca peste 70% din romani s-au declarat dezinteresati de politica, adica de activitatea ce le hotaraste soarta, si peste 40% intentioneaza sa nu se prezinte la vot.
Campion al acestei situatii demne de Caragiale ("sa se revizuiasca primesc, dar... sa nu se schimbe nimic") este partidul guvernamental, PSD-ul. Presedintele