Escaladarea violentelor din Coasta de Fildes a determinat guvernul de la Paris sa renunte la politica de stricta neutralitate fata de razboiul civil din fosta colonie franceza si sa foloseasca forta.
Interventia militara franceza, care ar putea schimba dramatic balanta de putere dintre fortele guvernamentale si rebeli, a fost determinata de un raid, in cursul zilei de sambata, a doua avioane ivoriene asupra aviatiei militare franceze din Bouake.
Guvernul din Coasta de Fildes a incalcat astfel nu numai zona tampon impusa de ONU, intre nordul tarii, fieful rebelilor, si sudul tarii, ocupat de fortele guvernamentale, dar si acordurile semnate sub auspiciile Frantei si Comunitatii Statelor din Africa de Vest in 2002, dintre loialisti si rebeli.
in urma atacului de la Bouake au murit noua soldati francezi - cea mai mare pierdere a Frantei intr-o singura operatiune militara, din 1983 - si au fost raniti alti 22. Un civil american a fost de asemenea ucis.
Tot in cursul zilei de sambata, francezii din oras au fost victimele a numeroase jafuri, initiate de "tinerii patrioti", partizani ai presedintelui Coastei de Fildes, Laurent Gbagbo, care ii acuza frecvent pe militarii francezi ca tin partea rebelilor. Patru scoli franceze au fost devastate sau distruse.
Franta a ripostat imediat, presedintele francez, Jacques Chirac, ordonand distrugerea tururor "mijloacelor militare aeriene din Coasta de Fildes". in noaptea de sambata spre duminica, elicopterele franceze au lansat tiruri cu proiectile de 20 de mm asupra unei multimi ostile de mii de persoane, care incerca sa ajunga la aeroportul din capitala economica a tarii.
Pe de alta parte, lupte intense au izbucnit, sambata dupa-amiaza, intre trupele guvernamentale si militantii rebeli din Fortele Noi (FN), la Sakassou, la sud de Bouake, in zona rebela, a anuntat