Convorbire cu oenologul dr. ing. Ion Pusca, realizatorul vinului spumant de Panciu, presedinte al S.C. Casa Vinului - Bucuresti - Domnule inginer, piata bauturilor alcoolice este plina de falsuri. Mai nou au aparut si falsi producatori de sampanie care, desi vand o posirca de doi bani, castiga miliarde din afacere dar pe seama distrugerii marcilor autentice. Cum putem deosebi o bautura buna de o autentica... otrava?
- In rafturile magazinelor, este adevarat, gasim azi o gama variata de vinuri spumante produse in Romania. In general, ca aspect, toate au acelasi tip de prezentare: sticla de aceeasi forma si capacitate, capison, guleras, etichete la fel de sclipitoare si atragatoare etc., fapt ce determina ca o persoana neavizata sa nu observe usor diferentele dintre ele. Ca realizator al vinului spumant de Panciu, insist asupra acestor aspecte pentru a explica succint consumatorilor care sunt diferentele continutului diverselor sticle, generate de modurile de preparare a vinurilor spumante, care, practic, determina si preturile diferite ale acestora. Conform Legii Viei si Vinului 244/2002, "vinul spumant este produsul cu continut in dioxid de carbon de origine exclusiv endogena, obtinut prin fermentarea secundara a vinului apt pentu consum sau prin fermentarea naturala a mustului de struguri proaspeti". Tin sa precizez de la inceput ca fermentarea secundara a vinului se poate realiza atat in sticle, cat si in rezervoare (recipiente), ceea ce determina metode diferite de preparare a vinurilor spumante. Incepand cu anul 1841, cand s-a produs prima sticla de vin spumant romanesc si pana in ultimul timp, in Romania societatile preparau vin spumant numai dupa metoda folosita in regiunea viticola Champagne din Franta. (Metoda clasica-traditionala).
- Au producatorii obligatia de a inscrie pe eticheta sticlei care este tehnologia folosita la obtinerea sampaniei?