In doi-trei ani Romania isi va putea asigura necesarul de carne de porc din productia interna, prin relansarea activitatii pe piata autohtona a companiei americane Smithfield Foods, unul dintre cei mai mari procesatori de carne de porc din lume. In prezent, doar circa 30 la suta din consumul de carne de porc este acoperit din productia interna, restul provenind din importuri.
Smithfield, care are in lume afaceri de aproape 10 miliarde de dolari, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca a preluat Comtim Group Timisoara.
Preluarea fostului combinat a avut loc in doua etape - prima tot in acest an, cand americanii au achizitionat, de la o firma italiana, 70 la suta din Comtim - investitia totala ridicandu-se la aproximativ 30 milioane de dolari, conform unor surse din piata carnii de porc.
"Smithfield intentioneaza sa investeasca la Comtim circa 350 de milioane de dolari, o mare parte din aceasta suma urmand sa fie orientata spre activitati de protectie a mediului. In viitorul apropiat Smithfield are in plan sa achizitioneze alte ferme de porci din judetele Bihor si Arad", ne-au declarat surse din piata carnii de porc.
Gigantul american isi mai propune ca in urmatorii cinci ani sa creasca efectivele de porci de la Comtim de la 100.000 de capete, cat sunt in prezent, la aproape doua milioane de capete. O parte din productia pe care o vor realiza in Romania va fi exportata, americanii vizand atat pietele din est - Ucraina, Rusia -, cat si pe cele din Uniunea Europeana.
Societatea Comtim Group, de la care Smithfield a preluat saptamana trecuta restul de 30 la suta din activele fostului combinat Comtim, a fost infiintata dupa esecul privatizarii fostului combinat cu firma australiana SmorgonCojo Group, care se angajase, in anul 2002, sa preia combinatul in intregime, dar nu a gasit finantarea necesara.