Peste 70 de locuitori din orasul brasovean Zarnesti sustin ca o cariera pentru exploatarea pietrei, ce urmeaza sa fie construita in Parcul National Piatra Craiului, ar afecta grav aceasta zona protejata. Intr-un protest pe care
l-au semnat, acestia sustin: “Cariera se va dezvolta pe o suprafata cuprinsa intre 10 si 20 de hectare si va fi amplasata la 14 kilometri de orasul Zarnesti si un kilometru de primele asezari din satul Poiana Marului.
Acest lucru implica transportul rocilor pe o distanta de 5 kilometri pe limita Parcului Piatra Craiului si traversarea orasului Zarnesti pe o lungime de aproximativ 3 kilometri, ceea ce va duce la degradarea rapida a caselor situate pe traseul camioanelor”.
Licenta pentru exploatare a fost acordata inca din 2001, printr-o hotarire de guvern, iar de curind a fost adoptata o hotarire de Consiliu Local care readuce acest proiect in actualitate.
Cei din Zarnesti afirma ca respectiva cariera va afecta si turismul in Piatra Craiului, prin deteriorarea peisajului. “Materialul exploatat ar fi transportat cu camioane de 40 de tone pe drumul Zarnesti-Plaiul Foii, care reprezinta principala poarta de acces turistic in Parcul National Piatra Craiului”, se arata in protest.
De cealalta parte, Gheorghe Lupu, primarul Zarnestiului, considera ca nemultumirea locuitorilor nu este justificata. “Consilul Local a aprobat o hotarire de principiu, care are in vedere intocmirea documentatiei necesare.
Deocamdata sintem in stadiul de analiza pentru ca dorim sa vedem daca deschiderea acestei cariere este in interesul orasului. Din primele date, beneficiile Primariei Zarnesti ar ajunge la 20 de miliarde de lei pe an. Se va realiza infrastructura pe traseul respectiv si, desigur, luam in considerare faptul ca mediul si locuitorii orasului trebuie deranjati cit mai putin”, a aratat Gheorghe Lupu.
Parcul National Piatr