La 15 ani de la caderea Zidului Berlinului, Germania nu este nici pe departe tara unita la care visau in 1989 cetatenii din estul si vestul tarii. ?Ostalgia? adica nostalgia unor est-germani dupa perioada comunista (?ossie? in limba germana inseamna originar din est) se amplifica, mai ales pentru ca disparitatile dintre cele doua regiuni ale Germaniei sint flagrante.Insa nemultumirea cea mai mare a esticilor vine din sentimentul ca sint considerati cetateni ?de categoria a doua? comparativ cu ?Wessies?, cei din vest. Un banc amar circula in aceste zile: ?Stiti de ce chinezii zimbesc tot timpul? Pentru ca isi au inca Zidul lor?.
La 15 ani de la caderea Zidului Berlinului, Germania nu este nici pe departe tara unita la care visau in 1989 cetatenii din estul si vestul tarii. ?Ostalgia? adica nostalgia unor est-germani dupa perioada comunista (?ossie? in limba germana inseamna originar din est) se amplifica, mai ales pentru ca disparitatile dintre cele doua regiuni ale Germaniei sint flagrante.
Insa nemultumirea cea mai mare a esticilor vine din sentimentul ca sint considerati cetateni ?de categoria a doua? comparativ cu ?Wessies?, cei din vest. Un banc amar circula in aceste zile: ?Stiti de ce chinezii zimbesc tot timpul? Pentru ca isi au inca Zidul lor?.
1.500 de miliarde euro n-au lichidat decalajul
In Germania, dezbaterea asupra consecintelor acelei prabusiri este inca de foarte mare actualitate. In vremuri de criza economica cifrele reunificarii sint un subiect mult mai important decit celebrarile pentru libertatea si unitatea regasite. In realitate, nu exista un acord nici macar privind calculul costurilor in Germania. Expertii vorbesc de 1.500 de miliarde de euro intr-o perioada de 15 ani, desi Manfred Stolpe, ministrul federal care raspunde de reconstructia in Germania de Est, afirma ca in perioada 1990-2003 ar fi fost trans