Balcescu Z. Badiu, colonel in rezerva, a fost avansat in grad prin decret regal, dupa care a condus operatiunea de arestare a garzii regale a Palatului Peles, Pelisor si a Casei Cavalerilor de la Sinaia. A ramas pana astazi un ateu si un comunist convins.
"Hai ca iar i-am zis lu’ baba mea ca plec la piata", zambeste dom’ colonel cand se asaza pe canapeaua din holul ziarului. Ii e cam frica de gura ei si mai ales de faptul ca femeia s-ar putea sa-l lase, iar el, la 80 de ani, cu cine naiba se mai insoteste? Rezervistul, caruia i-am spus mereu ba general, ba amiral, are un simt al umorului foarte special in circumstantele date.
Mai intai de toate a fost educat in vremea regelui, dupa care s-a dat cu comunistii si a participat la arestarea garzii regale. Apoi a fost rasplatit si trimis la Moscova, la studii, cam o data cu Iliescu, dar pe care zice ca nu l-a vazut pe acolo. Intors in tara a ajuns seful armei chimice, numit colonel in functie de general, pana cand a predat comanda lui Chitac.
Pe langa acestea e un pic paranormal, nitel enervant, dar si inveselitor, toate deodata. In plus, atunci cand scrie pare sa fie alt om decat cel care vorbeste, dar cine poate sti ce conexiuni se fac in mintea lui in fata unor coli albe? Iaca niste mostre, incepand chiar cu titlul dat manuscrisului: "Viata mea a fost intr-adevar un veritabil roman".
APRECIERE. Invitatia romanului la parada de la 1 mai ’54 din Moscova
ALIATII RUSIEI. La aplicatii, langa izvoarele Volgai. Singur in mijloc, Badiu
"PUSTIA INFLORITOARE". Zona in care s-au facut experiente atomice
15 MAI 1968. Badiu, la microfon. Chitac e al patrulea din stanga
RELIGIA. "N-am fost un geniu, intotdeauna am reusit si m-am clasificat al cincilea, al saptelea, al noualea dintre multi concurenti si colegi." Chiar si fara sa fie binecuvantat cu