Ierarhia primelor cinci banci de pe piata era la sfarsitul lunii septembrie: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, CEC si ABN Amro Bank Romania, filiala bancii olandeze revenind rapid pe locul al cincilea dupa ce-l pierduse la jumatatea anului in favoarea Bancpost.
Cei cinci jucatori concentreaza aproape 60% din activele bilantiere totale. Potrivit datelor raportate la BNR, activele sistemul bancar au inregistrat o crestere de 24,4% in primele noua luni ale anului 2004 fata de aceeasi perioada din 2003. In aceste conditii, banca centrala estimeaza ca valoarea activelor ar putea ajunge la 20 miliarde de euro.
In portofoliile acelorasi banci se afla peste 58% din soldul total al creditelor acordate, respectiv aproape 60% din valoarea depozitelor atrase de sistemul bancar.
Cea mai dinamica sursa de finantare a bancilor a fost constituita in acest an de imprumuturile si depozitele atrase de la alte banci, in crestere cu 59,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In ciuda mentinerii unui trend de crestere in termeni reali a economisirii, depozitele atrase de la clientii persoane fizice si juridice s-au majorat cu numai 15,6%. O contributie importanta au avut-o si primele doua emisiuni de obligatiuni lansate de Raiffeisen Bank si BRD. Titlurile s-au bucurat de mare succes printre investitori, contribuind la impulsionarea tranzactiilor bursiere, dar mai ales la asigurarea unor surse stabile de finantare pentru cele doua banci.
Datele statistice pe noua luni indica o incetinire cu 8,4 puncte procentuale a vitezei creditului acordat clientilor persoane fizice si juridice, pana la 22,1%, ca rezultat al reglementarilor prudentiale introduse de BNR privind creditul de consum si cel ipotecar, dar si al interesului bancilor pentru plasamente cu randament stabil si fara risc - in titluri de stat.
In acest conte