Marta Petreu, Conversaţii cu..., Bucureşti, Ed. Universal Dalsi, 2004. 324 pag.
Nu e acelaşi lucru dacă îţi ia un interviu o reporteră TV sau Marta Petreu... Poetă şi eseistă de prim-plan a literaturii române de azi, Marta Petreu face frecvent acest sacrificiu necesar - cu aerul că face o ghiduşie - de a juca rolul modest de autor de interviuri (aşa cum îl joacă şi pe acela de editor al textelor altora, uneori mai puţin valoroşi decât ea). În felul acesta, aduce intelectualitate şi parfum literar într-un gen publicistic invadat de frivolitate şi ignoranţă.
Convorbirile reproduse în volum au apărut întâi în reviste (cele mai multe în Apostrof), în perioada 1991-2003. Printre intervievaţi se numără poeţi, prozatori, critici şi istorici literari, filosofi şi traducători importanţi, ca Anton Dumitriu, I. Negoiţescu, Z. Ornea, Petru Dumitriu, Mircea Zaciu, Marian Papahagi, Andrei Pleşu, Ileana Mălăncioiu, Alain Paruit sau Gabriela Melinescu. Marta Petreu, cu gravitatea ei de fond, cu o cultură bine însuşită, de care nu face paradă, dar şi cu un surprinzător, inepuizabil spirit ludic îşi antrenează partenerii de discuţie în aventuri intelectuale care le evidenţiază felul de a gândi mai bine decât orice studiu critic referitor la opera lor.
Ludmila Patlanjoglu, Regele Scamator, Ştefan Iordache, Bucureşti, Ed. Nemira, 2004. 316 pag.
Carte inteligent construită, fără nimic din caracterul convenţional al altor monografii. Plasat parcă într-o cameră cu oglinzi, marele actor Ştefan Iordache este văzut din numeroase unghiuri şi multiplicat la infinit. Deputaţi, ţărani, medici, regizori, lăutari, actori, poeţi, sculptori, profesori plus mama, tata, sora, nevasta, iubita (din tinereţe), soacra, foşti colegi de şcoală, foşti profesori ş.a.m.d. mărturisesc ce impresie le-a făcut artistu