Un fapt absolut incredibil si necunoscut opiniei publice romanesti pana acum s-a petrecut in luna august a anului 1979 la mausoleul din satul vrancean Marasti.
Osemintele eroului de la 1917 - maresalul Alexandru Averescu, cel care a oprit inaintarea frontului german pe dealurile de la Marasti, asalt condus de fortele germane comandate de generalul Makensen - au fost furate in modul cel mai josnic de catre politrucii puterii comuniste de atunci, care i-a avut in frunte pe colonelul Badea, seful Protectiei Civile Vrancea, si pe fostul capitan Berneanu,
unul dintre comandantii UM 01735, fosta unitate CFR Focsani in care erau inrolati soldatii "cu probleme", asa-numita unitate in argou ostasesc de "diribau".
Batranul Tanasache Tecuceanu confirma furtul maresalului
Pe atunci, custodele mausoleului din Marasti era octogenarul de acum Tanase Tecuceanu. "Era prin luna august; la doi ani dupa cutremurul din 1977 - tin minte pentru ca era vremea coasei si era inainte de 23 august - la mausoleu s-a prezentat o trupa de 30-40 de soldati in frunte cu colonelul Badea si capitanul Berneanu.
I-au cerut surorii mele, Anica Gaure, sa le aduca o ranga de fier si mai multe scule pentru ridicarea capacului sarcofagului de la mormantul maresalului Averescu. Eu eram plecat la camp, dar dupa aceea am primit de la col. Badea oarece explicatii in sensul ca a fost scos sicriul cu osemintele maresalului pentru a fi dus in alt loc.
O data cu sicriul, care era din lemn negru, placat cu tabla, au fost luate din mausoleu si toate celelalte marturii ce aminteau de maresalul Averescu: tablourile care-l infatisau, diplomele, insignele si decoratiile de razboi, inclusiv manechinele care infatisau soldatii si ofiterii in uniformele armatei romane", ne-a declarat ingrijitorul Mausoleului din Marasti, Tanasache Tecuceanu.
Ac