Toata lumea citeste topuri. Muzicale, clasa-mente sportive, topul celor mai vandute rochii, al celor mai vizitate site-uri pe Internet... Latura noastra competitiva ne obliga sa facem permanent clasamente. Fiecare parcurge un top in functie de felul sau de a fi, un clasament este ca o poezie ermetica, menita sa aiba mai multe interpretari.
Intr-un top muzical, de exemplu, poti cauta melodiile care iti plac mai mult. Ai impresia ca, ascultand cat mai des un anumit hit sau trimitand SMS-uri la posturile care il difuzeaza, contribui si tu la succesul starului care l-a lansat.
Tot firea umana ne indeamna sa umblam cu degetele ingrosate de munca de zi cu zi in «maruntaiele» unei vedete, sa-i desfacem ambalajul de poleiala, in speranta ca vom gasi inauntru ceva urat. Topul muzical pe care-l parcurgi ca un fan al melodiilor devine atunci o insiruire de stiri gen Michael Jackson e acuzat de pedofilie sau Britney Spears a facut o nunta de prost-gust.
Topul celor mai bogati oameni din Romania nu face abatere de la nici una din regulile obisnuite de citire a unui clasament de gen. Ca o telenovela, el te transporta intr-o lume in care au acces doar 300 de romani.
Il poti interpreta ca o provocare atunci cand singura afacere a familiei tale este un chiosc prapadit, lipit de parterul blocului in care te-ai nascut si din care nici macar copiii tai nu se vor muta vreodata.
Din pacate, pentru realitatea romaneasca, poate fi si o lectie crunta ca furtul, inselaciunea, privatizarea de rasunet negativ te pot transforma intr-un individ cu un zambet triumfator, intangibil pentru oamenii de rand si legile lor.
P.S.: Ca reporter de investigatii, nu poti sa nu remarci o realitate dureroasa: pe lista de iesiri spectaculoase din Top 300 nu se afla decat un singur exemplu de miliardar care sa fi fost doborat de presa sau de