animale preistorice “cu picior de pasare” care au trait acum 65 de milioane de ani
Fosilele unor dinozauri care au populat zona localitatii Jibou in urma cu peste 65 de milioane de ani au fost descoperite de o echipa de paleontologi clujeni. Dinozaurii aveau trei metri lungime si doi inaltime, erau ierbivori, foarte pasnici si mergeau atit in doua, cit si in patru picioare.
Descoperirea este foarte importanta pentru specialisti deoarece alunga toate indoielile de pina acum referitoare la existenta dinozaurilor in zona si pune capat unor controverse de mai bine de un secol privind vechimea rocilor “Formatiunea de Jibou”.
Echipa de cercetatori care a facut descoperirea este alcatuita din specialisti de la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si este condusa de prof. dr. Vlad Codrea. Primele indicii au fost gasite in urma cu doi ani de doctorandul Paul Dica. Acesta a observat in interiorul unor roci denumite “Formatiune de Jibou” mai multe oase fosilizate de dinozaur.
Sapaturile in zona au continuat, iar cercetatorii au descoperit si bucati de oase care, spune seful echipei, au apartinut unor dinozauri ornithopozi, cunoscuti si ca “dinozaurii cu picior de pasare”, care fac parte din genul Rhabdodon.
Mai mici ca dinozaurii occidentali
Profesorul Vlad Codrea ne-a explicat ca dinozaurii care au trait in zona orasului Jibou erau ierbivori, foarte pasnici si mergeau atit in doua, cit si in patru picioare. Ei aveau circa trei metri lungime si doi inaltime, ceea ce inseamna ca erau mai mici decit cei descoperiti in vestul Europei.
“Dimensiunile lor mai reduse, explica profesorul Codrea, ar fi fost determinate de conditiile de insularitate in care ei au evoluat, la fel ca dinozaurii ale caror fosile au fost descoperite in zona Hategului si in zona Alba.”
Sfirsitul unor controverse de un sec