Daca aveti 300 de metri patrati si sunteti pregatit sa investiti 10.000 de dolari in decurs de 10 ani, pentru un castig de sute de ori mai mare, puteti incepe o afacere de crestere a paunilor. "Este cea mai buna afacere. Initial am pornit cu o pereche de pauni. Acum am ajuns la 200 de perechi, pe care i-am adus din state precum Ungaria, Germania, Austria, Rusia, dar si din tara.
In zece ani am investit 10.000 de dolari, dar am scos de cateva sute de ori mai mult", ne-a declarat Gheorghe Nistor, patronul firmei Superfox 21 din Calarasi. Acesta spune ca in prezent paunii sunt la mare moda. "Toti cei care si-au construit vile isi cumpara pauni, spun ca ii ajuta sa se relaxeze, ii scapa de stres.
Mai nou, cei care vor sa dea cadouri persoanelor cu bani, de zilele de sfinti, le duc acestora pauni", spune Nistor. Personaje din Parlament, Guvern, dar si cantareti sau judecatori au fost clientii crescatorului din Calarasi. "Cred ca 80 la suta dintre cei care au pauni in tara ii au de la mine", se lauda Nistor.
Acesta spune ca afacerea este foarte rentabila, costurile fiind mici si preturile de valorificare destul de ridicate. "Paunii nu mananca mult. Doua galeti de graunte pe zi pentru 400 de pauni este suficient. Le place mult si lucerna, la ferma de la Calarasi noi ii lasam liberi", spune intreprinzatorul.
In schimb, pretul de vanzare este mare, pentru un exemplar matur de specie rara pasionatii platind intre 200 si 400 de euro. Gheorghe Nistor spune ca anual vinde 100 de perechi cetatenilor straini, firma lui putand fi gasita pe Internet. De la pauni se foloseste tot, spune el: penele se vand cu 5.000-10.000 de lei, un ou costa 30 de euro.
Printre clientii sai se numara si gradinile zoologice din Galati si Bucuresti. Si columbofilii pot apela la intreprinzatorul calarasean, o pereche de porumbei Tobosari de Buhar