A aparut din nou Topul 300, din care aflam ca milionarii in dolari ai patriei au devenit si mai bogati. Chiar daca, de data aceasta, a fost o grija mai mare in a compara averile si cu datoriile la buget ale protagonistilor, clasamentul ramane discutabil. Pentru ca legea in Romania de astazi lasa inca loc de tocmeli nu tocmai onorabile, ba chiar cu iz penal.
Nu sunt simpatizantul curentului "sarac, dar cinstit".
Consider ca intr-o societate de tranzitie, chiar schiopatanda ca a noastra, exista suficiente oportunitati ca oamenii inteligenti, cu initiativa sau/si cu un dram de noroc sa poata acumula, prin munca pe branci, averi consistente in mod onest, sa genereze la randul lor zeci de mii de locuri de munca si sa verse la bugetul de stat sute de miliarde de lei curati.
Exista insa si o serie de asa-zisi multimiliardari care invart milioanele de dolari prin tot soiul de "suveici", acumuland datorii halucinante, pe care, prin bunavointa oculta a celor ce ar trebui sa vegheze la aplicarea riguroasa a legii, ajung sa le faca disparute prin esalonari, reesalonari, scutiri, falimente suspecte s.a.m.d.
Inca nu s-a facut "separarea apelor", iar acest lucru este extrem de nociv pentru consolidarea unei economii de piata autentice, ale carei reguli trebuie sa fie valabile pentru toti, spre a permite relansarea tarii pe baze sanatoase, iar nu pe statistici contrafacute.
Dincolo de toate acestea, observam ca Romania se situeaza pe locul secund, dupa Rusia, in clasamentul celor mai bogati oameni din spatiul ex-comunist.
In acelasi timp, se afla departe la coada tarilor aspirante la integrarea europeana, stationeaza intre statele bananiere la capitolul coruptie, pierde teren in clasamentul libertatii presei si ramane o tara cu o mare majoritate de saraci, salariul mediu pe economie fiind undeva la 150 de euro lu