Colin Powell a anuntat raspicat ca realegerea presedintelui Bush in SUA este un mandat clar din partea poporului american de a promova in continuare o politica externa "agresiva". Aceasta va urmari, in continuare, apararea intereselor nationale americane, precum si interesul prietenilor si al aliantelor din care fac parte Statele Unite.
Colin Powell, inteleptul administratiei americane, va renunta la portofoliul de sef al diplomatiei. In jurul presedintelui Bush este foarte probabil ca se va aduna o echipa ce va continua politica de mana forte adoptata de America dupa 11 septembrie. "America nu se va da in laturi, daca va fi nevoie, sa actioneze de una singura", a mai spus Powell.
Ca niciodata, America actioneaza astazi in conformitate cu statutul sau de prima putere politica, economica si militara a lumii, dar in contradictie cu valorile care au ajutat-o, in istorie, sa ajunga prima natiune a lumii: democratia, toleranta, dialogul. De-a lungul timpului, omenirea a mai trecut prin pericole majore, asa cum este astazi terorismul.
Pana la urma, cu imense sacrificii, s-au gasit solutii. Impotriva fascismului s-a luptat sase ani, cu arma in mana, in al doilea razboi mondial.
Impotriva comunismului au fost mai multe razboaie locale, in Asia, Africa si America de Sud, pentru a-l impiedica sa se extinda, dar pana la urma prabusirea sistemului a venit tot din interior, intre altele din cauza loviturilor societatii informationale ce au modificat fundamental legile economice. Din nefericire, impotriva terorismului nu s-a conturat pana astazi o solutie.
Administratia Bush a folosit forta in Afganistan si Irak. Din nefericire, America a castigat in mod spectaculos si rapid razboaiele, dar de fiecare data a pierdut pacea. In Afganistan se poate vorbi, in cel mai bun caz, de un armistitiu tensionat, iar in Irak razboiul d