Firma americana Illyrian, specializata in importuri de produse traditionale din Europa de Sud-Est, doreste sa livreze pe piata americana berea Ursus, a declarat directorul general al companiei. FLORINA ZAINESCU
SIMPATIE. Porcul romanesc ii atrage pe americani Si Cargill - al doilea mare procesator de carne de vita si al patrulea procesator de carne de porc din America de Nord - intentioneaza sa evalueze potentialul pietei romanesti de carne de vita si porc. Firma Sukup, din Iowa, vrea sa exporte in Romania, prin intermediul distribuitorilor locali, echipamente pentru uscarea si manipularea cerealelor si silozuri de otel cu destinatie comerciala sau agricola. Reprezentantii acestor companii au venit la Bucuresti intr-o misiune comerciala si de investitii din care fac parte circa 16 firme.
ATUURI. "Firmele americane din domeniul industriei alimentare si agriculturii sunt interesate sa investeasca in Romania atat direct, cat si prin parteneriate cu producatori autohtoni", a declarat Thomas Delare, adjunctul ambasadorului SUA.
Cresterea economica, mediul de afaceri mai sanatos si apropiata integrare in UE sunt principalele motive pentru care afaceristii americani ar trebui sa investeasca in Romania si, in special, in agricultura. Forta de lucru competenta si ieftina, solurile fertile si o piata de desfacere de 22 de milioane de consumatori cu putere de cumparare in crestere sunt alte atuuri.
MINUSURI. Investitorii straini acuza lipsa de transparenta, birocratia excesiva, infrastructura deficitara si slaba aplicare a legii, desi recunosc ca situatia s-a imbunatatit comparativ cu anii trecuti. Ei au atras atentia si asupra faptului ca foarte putine comune beneficiaza de serviciile unei banci sau ale unei institutii de credit si ca majoritatea oamenilor de la tara isi pastreaza banii "la ciorap".
"Familiarizati-va cu legislatia europea