Dupa ce au crescut in aceasta toamna cu aproximativ 20%, salariile functionarilor publici vor creste anul viitor cu inca 17,6%. Astfel, salariile de baza brute ale functionarilor publici vor fi cuprinse intre aproximativ 4 si 32 milioane lei, in functie de nivelul studiilor, categorie, grad profesional si nivelul la care se presteaza activitatea, respectiv nivelul central sau local.
Cresterile salariale au fost aprobate ieri printr-o ordonanta de urgenta de catre Guvern, pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005. Cresterea salariala va fi acordata in doua etape: incepand cu 1 ianuarie se va acorda 45% din totalul cresterii, urmand ca restul sa se dea incepand cu 1 octombrie 2005. "Cresterea salariala va fi de aproximativ 17,6 % si vor beneficia de ea circa 100.
000 de functionari publici", a declarat Gheorghe Emacu, ministru delegat pentru Administratia Publica. Aceste majorari s-au acordat cu conditia ca pentru cele 9.200 de posturi neocupate in prezent, precum si cele care se vor elibera in cursul anului 2005, sa nu se organizeze nici un concurs de ocupare a acestora.
"Posturile vacante in prezent vor putea fi scoase la concurs numai in limita numarului celor care sunt absolut necesare desfasurarii activitatii institutiilor respective", a declarat Romeo Paul Postelnicu, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Actul normativ prevede trei trepte de salarizare pentru fiecare grad profesional al functiei publice de executie.
De exemplu, pentru ministere, Casa de Pensii, Casa Nationala de Sanatate etc. sunt prevazute salarii de baza cuprinse intre aproximativ 4 si 28 milioane lei. De exemplu, pentru un functionar care ocupa postul de secretar general al unei institutii, salariul de baza va fi de peste 28 milioane lei.
Pentru functia de comisar general, salariul de baza este putin peste 2