Insa, conform juristilor ieseni, prin aceste afirmatii presedintele statului a incalcat Constitutia tarii. ?Exista in Legea fundamentala un paragraf care spune clar ca presedintele Romaniei trebuie sa fie in timpul mandatului apolitic. Mai mult ce se poate spune?, a precizat prof. dr. Genoveva Vrabie, specialista in Drept Constitutional. ?E un paradox legislativ, Constitutia obligind clasa politica romaneasca la o ipocrizie in plus. A fost prost redactata din start, insa, chiar si asa, conform a ceea ce e scris acolo, presedintele ar trebui sa se abtina sa se exprime in favoarea unui partid politic?, a confirmat si Marius Balan, lector la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii ?Al.I. Cuza? din Iasi. PSD nu este de aceeasi parere. ?Domnul Ion Iliescu are dreptul constitutional sa candideze ca independent la alegerile parlamentare. Dumnealui a ales sa candideze pe listele PSD+PUR la Bucuresti. Si, asa cum a spus domnul Adrian Nastase, e firesc ca seful de stat, in calitatea sa de candidat, sa-si promoveze imaginea.
E normal ca seful statului sa transmita un mesaj prin care sa-si exprime convingerile sale?, a afirmat Bogdan Pascaneanu, purtatorul de cuvint al PSD Iasi pe perioada campaniei electorale. (Gruia Ursu, Leila Florescu)
Ce prevede Constitutia
Conform articolului 80 din Constitutie, presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. Totodata, acesta vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, exercitind functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate. Iar articolul 84 prevede ca, in timpul mandatului, presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata.
Insa, conform juristilor ieseni, prin acest