Colectia de Opere fundamentale a ajuns la volumul 50 si incepe sa fie o adevarata biblioteca esentiala a culturii romane.
In primul rand, este cel mai important proiect din perioada postdecembrista de editare academica a clasicilor literaturii romane. Au aparut 17 autori, in 50 de volume format "Pleiade", pe o hartie excelenta. Initiativa i-a apartinut presedintelui Academiei Romane, Eugen Simion, iar primele volume au aparut la sfarsitul anului 1999 si inceputul lui 2000 (cand a fost sarbatorit Eminescu).
S-au implicat de la inceput in proiect Editura Univers Enciclopedic, Editura Academiei si Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta. Proiectul nu este limitat in timp. In toamna acestui an, ar urma sa mai apara vreo zece volume, iar anii viitori - sa fie publicate operele altor scriitori valorosi.
In al doilea rand, in incercarea de a oferi o imagine cat mai rotunda a culturii romane, au fost cuprinsi pana acum scriitori din toate epocile, de la Dimitrie Cantemir la Marin Sorescu (Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Ion Creanga, Tudor Arghezi, Octavian Goga, George Bacovia, Liviu Rebreanu, Ion Heliade Radulescu, Ioan Slavici, Ion Barbu, Mateiu I. Caragiale, Panait Istrati, cronicari moldoveni, cronicari munteni, literatura romana medievala, Marin Preda); unora le-a fost tiparita opera completa, altii mai au de asteptat.
In al treilea rand, la aparitia celor cincizeci de volume au fost solicitati sa colaboreze editori importanti si cativa specialisti in domeniu.
In al patrulea rand, colectia este deja un reper; la ea se vor raporta in mod cert toate reeditarile viitoare.
In mare, volumele au o structura identica, dar intre autorii editati exista diferente: unele editii sunt de opere complete, altele sunt editii critice, cu reluarea (simplificata) a aparatului critic, altele se bazeaza pe