Scaderea temperaturii i-a convins pe multi sa grabeasca pregatirile pentru sezonul rece. Pentru firmele care monteaza geamuri termopan afacerea de abia acum incepe. Pana cand da zapada, oamenii incearca sa-si asigure, in limita posibilitatilor, confortul necesar pe timp de iarna. Un calcul rapid a scos la iveala faptul ca doar inchiderea balconului poate costa intre 15 si 55 de milioane de lei.
Diferenta este lesne de inteles. Cei cu buzunarul carpit apeleaza la materiale mai ieftine, gen cornier si sticla simpla. Un metru patrat de sticla de 3 mm costa 180.000 de lei. La aceasta se adauga cornierul, care costa 65.000 de lei metrul liniar, dar si chitul si montatul. In total, nu mai putin de 15 de milioane de lei.
Varianta, mai costisitoare, cu geamuri termopan, asigura, insa, confortul termic, dar si fonic. Tinand cont de faptul ca un mp de geam termopan costa cel putin 120 de euro, la care se adauga tamplaria, din lemn sau aluminiu, pentru a inchide un balcon in stil modern trebuie sa scoatem din buzunar cel putin 1.300 de euro.
O centrala, 400-1.000 de euro
Tot mai multi romani se debranseaza de la sistemul centralizat de incalzire si adopta varianta cu centrale termice proprii de apartament. Pretul unei astfel de centrale costa intre 400 si 1.000 de euro.
In plus, sunt necesare si cateva calorifere. Pretul mediu pentru un calorifer cu 10 elementi este de 2,5 milioane de lei.
Cei care nu isi permit sa cheltuieasca o asemenea suma, isi pot monta repartitoare de caldura. Pentru un apartament cu trei camere si sase calorifere, utilarea cu repartitoare costa in jur de 175 de euro. Avantajul este ca firmele care asigura aceste aparate permit achizitionarea lor in 12 sau chiar 24 de rate.
Curatenia, de la 100 la 400 de euro
Dupa toate aceste utilari, curatenia este m