- Social - nr. 225 / 13 Noiembrie, 2004 - Interlocutor: ing. Naznan Jenö, director executiv adjunct la Directia pentru Agricultura si Devzoltare Rurala Mures - Saptamana trecuta, cand in tot judetul (ca, de altfel, in toata tara) arsul resturilor vegetale era in toi (parca dupa un riguros program national al PSD), iar fumul inecacios, raspandit intr-o perdea densa ca de ceata, pusese stapanire pe fiecare molecula de aer, facandu-l aproape irespirabil, am avut in vizita niste elvetieni. Oamenii acestia, obisnuiti cu aerul curat, cu ordinea si curatenia, erau vadit stanjeniti de ceea ce erau obligati sa respire si, la un moment dat, m-au intrebat ce se petrece la noi. I-am asigurat ca nu este vorba de nici un ritual, dar ca asa procedeaza oamenii de pe la noi in perioada curateniei de toamna. Raspunsul meu i-a cam contrariat, dupa care au inceput sa ne relateze ca, la ei, legea nu permite asa ceva, ca oamenii rezolva cu totul altfel aceasta problema, transformand resturile vegetale: frunze, vrejuri, coceni in compost, adica in gunoi, printr-un proces de fermentatie grabit. Lucrul acesta nu-l fac numai marii cultivatori, ci si gospodarii cu gradini. De altfel, sustineau ei, metoda este puternic raspandita in intreaga Europa de Vest, din moment ce, nici in Germania, nici in Austria si nici in Ungaria, pe care le-au traversat, nu se intampla asa ceva. Asadar, o noua "nota buna" pentru romani. Problema in sine am supus-o atentiei comisarului sef al Garzii de Mediu, care ni s-a plans de lipsa de interes si nepasarea primarilor si a primariilor. De asemenea, am avut o discutie pe aceasta tema cu ing. Naznan Jenö, director executiv adjunct la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Mures. Iata ce ne-a declarat: - Relatarile dumneavoastra imi aduc aminte de un fapt petrecut cu catava vreme inainte in Ungaria. Cel patit era un om de afaceri olandez. Cand a vazut