Obiectele de toaleta intima, lenjeria, jucariile sexuale pot fi surse de infectare cu germeni care produc boli cu transmitere sexuala. Tinerele nu agreeaza examenul ginecologic, desi adesea cad in capcana sexului neprotejat. Aproape invariabil rezultatul este acelasi: o boala cu transmitere sexuala. Pentru a scapa de acest pericol, tinerele pot sa-si faca singure testul salvator. MAGDA MARINCOVICI
Se stie ca, in general, adolescentele resping examenul ginecologic. Si totusi, nu putem ignora avertismentele privind cresterea alarmanta a numarului fetelor cu boli luate pe cale sexuala. Pentru stoparea pericolului, medicii Universitatii Pittsburg (SUA) propun autoexamenul, o metoda simpla care permite depistarea bolilor cu transmitere sexuala.
Pentru a diminua pericolul propagarii acestor boli, medicii americani au avut ideea curajoasa de a le propune tinerelor sa invete ca ele insele sa-si faca frotiul vaginal. O schema simpla explica exact ce trebuie facut. Practic este suficienta introducerea in vagin a unui fel de tampon, rotirea lui pentru prelevarea unor celule ce vor fi analizate la un laborator.
Din cauza debutului precoce al relatiilor sexuale, multe tinere platesc tributul unor boli cu transmitere sexuala. In acest sens, studii ample efectuate de cercetatorii Universitatii din Pittsburg trag un serios semnal de alarma. Din 228 de studente intre 15 si 19 ani, incluse intr-unul dintre aceste studii, 18% aveau o boala cu transmitere sexuala. Unele dintre ele au declarat ca au consultat medicul fiind puse in garda de unele simptome, dar altele n-au facut acest lucru pur si simplu pentru ca boala era asimptomatica.
ACCEPTARE. Prin autoexamenul ginecologic, infectiile cu Trichomonas vaginalis si Chlamydia trachomatis, doi germeni responsabili de multe boli cu transmitere sexuala, au fost depistati la 10% si, respectiv, 8% dintre stude