Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan, ne-a declarat ieri ca, in acest moment, doar 15 % din fabricile de paine indeplinesc standardele de siguranta si securitate alimentara europene. Popescu a admis ca o buna parte din producatorii de paine vor fi nevoiti sa-si inchida portile dupa aderarea la UE daca nu indeplinesc criteriile.
Este vorba de implementarea sistemelor de management al calitatii din familia ISO 9000, a sistemului HACCP si a Codurilor de buna practica, dar si de alinierea standardelor romanesti la cele europene si internationale. Asigurarea acestor conditii va fi verificata de institutii specializate.
In acest moment, in Romania sunt licentiati peste 5.000 de agenti economici, investitiile efectuate in ultimii 15 ani in modernizarea unitatilor de morarit si panificatie fiind de circa 500 milioane de euro, a declarat oficialul Rompan, la un seminar organizat de Camera de Comert si Industrie franceza in Romania.
Consum dublu de paine
Consumul de paine din Romania se mentine inca la cote foarte ridicate fata de cel din tarile UE, chiar daca se constata o scadere costanta in ultimii ani. Astfel, daca in 1989 un roman consuma zilnic 600 grame de paine, anul trecut a mancat circa 300 grame.
Spre comparatie, in Franta anilor 1930 se consumau circa 650 grame de paine/zi pe cap de persoana, pentru ca anul trecut consumul zilnic sa fie de 160 grame. Potrivit datelor Rompan, romanii prefera sa consume produse fabricate din faina alba de grau, cu un continut scazut de nutrienti si fibre vegetale.
In ultimii 10 ani, a scazut consumul de paine neagra si intregrala, aliment bogat in vitamine, saruri minerale si fibre vegetale. Totusi, se apreciaza ca si romanii se vor alinia, in timp, tendintelor existente pe plan european, respectiv orientarea spre produsele traditionale, sanatoase