Guvernul Nastase a creat, anul acesta, un precedent periculos in modul de administrare a citorva mii de miliarde de lei din banii publici. Si-a facut o pusculita, fondul de rezerva, din care in ultimele doua luni a scos, ca iluzionistul dintr-un joben, tot soiul de porumbei si pupeze electorale.
Pentru o guvernare cinstita, fondul de rezerva ar trebui sa fie o bucatica din bugetul de stat, pusa deoparte pentru urgente, cazuri disperate sau cheltuieli neprevazute. Evident, in folosul cetatenilor. Din acest motiv, fondul e “la dispozitia guvernului” care, pentru a utiliza banii, nu are nevoie de aprobarea parlamentarilor, ci doar de o hotarire a ministrilor.
Tocmai pentru ca lucrurile sa se miste mai repede. Cind se voteaza bugetul de stat, fondul de rezerva e aprobat in parlament laolalta cu alte cheltuieli precum cele pentru sanatate, educatie sau armata. Fiind un fond de urgente si pentru ca nu poate controla imediat ce cheltuieli se fac din el, parlamentul aproba banii, dar dramuiti. Si anul acesta s-a intimplat la fel.
Guvernului i s-au pus deoparte peste 1.100 de miliarde de lei pentru nevoi urgente. Numai ca in 2004, mai ales dupa dusul inghetat de la alegerile locale, a aparut o nevoie presanta rau. Nu pentru cetatean, ci doar pentru PSD: pastrarea puterii.
Un calcul facut recent de “Evenimentul zilei” arata ca, anul acesta, fondul de rezerva a alimentat promisiuni electorale de mii de miliarde de lei fara ca parlamentul sa poata avea vreun cuvint de spus. De unde s-au adunat banii? “Din economiile ministerelor”, au raspuns susotit oficiali ai Ministerului Finantelor.
Pai, daca e asa, de ce nu a pus guvernul pe masa parlamentului o noua rectificare, cum a fost cea din septembrie? Sau de ce nu a impartit atunci “economiile”, transparent, nu in pragul sau in timpul campaniei, dupa bunul plac si dupa puterea unor min